מרדכי - חסקל | תיק מטבעות דיגיטליים: סיכוני ארנק, התפלגות, נזילות ותנודתיות

תיק מטבעות דיגיטליים: סיכוני ארנק, התפלגות, נזילות ותנודתיות
 

כידוע, השקעה במטבעות דיגיטליים עשויה להקנות למשתתפים, תשואות אדירות, לרבות בתקופות קצרות. אך היא גם חשופה לסיכונים גבוהים, שראוי להבינם כהלכה. 
 
בשורות הבאות נתמקד בניתוח 4 סיכונים משמעותיים בתיקי מטבעות דיגיטליים שעל כל משקיע לתת עליהם את הדעת. 
 
1. סוג הארנק (Wallet). מטבעות דיגיטליים ניתן להחזיק דרך ארנקים חמים או קרים. ארנקים חמים מחוברים לרשת האינטרנט, דרך המחשב האישי, הטלפון הנייד או דרך הרשת, ולכן הם זמינים למסחר מיידי, אך מנגד הם חשופים לסיכוני אבטחה ברשת. מטעמי אבטחה, מקובל להתייחס לארנקים חמים כאל עו"ש או מזומן, ולהחזיק בהם מטבעות בסכומים קטנים יחסית ולצרכים שוטפים. מנגד, ארנקים קרים, אינם מחוברים לרשת האינטרנט. לכן, הם בטוחים יותר בהיבט של גניבות דיגיטליות, וירוסים או תקלות בחומרה. מנגד, הם נוחים וזמינים פחות לשימוש. ארנק קר יכול להיות "ארנק נייר", קרי דף הכולל כתובת דיגיטלית ומפתח פרטי למטבעות; או "ארנק דיגיטלי קר", קרי תוכנת המותקנת על מחשב או טלפון נייד שלא מחובר לאינטרנט. מקובל להחזיק בארנקים קרים סכומים מטבע גבוהים וחסכונות לטווח ארוך. ככלל, ניתן לומר, שרמת הסיכון של התיק יורדת, בהיבט האבטחה, ככל שנתח גדול יותר מהמטבעות שבו שמורים בארנקים קרים. נציין בהקשר זה, כי קיימים אמצעי אבטחה נוספים לתיקי מטבע, דוגמת כתובת מולטי סיג (Multi Signature), אימות כפול (Two/Multi Factor Authentication) וכמובן תוכנות המונעות וירוסים ופעולות זדוניות ברשת.
 
2. התפלגות התיק לפי סוגי מטבעות. למטבעות שונים מאפיינים שונים, בהיבט המחיר, התנודתיות בו, המחזורים, הבורסות למסחר, ההמרות האפשריות וכיוצ"ב. התפלגות המטבעות בתיק, משליכה על רמת הסיכוי – סיכון בתיק, ויש הטוענים כי  פיזור רחב יוביל לצמצום חשיפות.
 
3. נזילות (Liquidity). כל משתתף המבקש לממש פוזיציה חושש שלא ימצא קונה (ובמחיר שוק). ככל שהתיק כולו ניתן למימוש במחירי שוק בזמן מהיר יותר, כך הוא נזיל יותר ומסוכן פחות בהיבט זה. בכל נקודת זמן, ניתן לבצע הערכה של הזמן הדרוש למימוש התיק, על בסיס השוואת מחזורי מסחר היסטוריים ממוצעים (ב-30 היום האחרונים למשל) לעומת כמות המטבעות בבסיס התיק. כמובן שזו הערכה אינדיקאטיבית בלבד והדברים נתונים לשינויים כאלה או אחרים בהתאם לתנאי השוק בכל נקודת זמן. 
 
4. תנודתיות (Volatility). לחלקים שונים בתיק, תנודתיות מחיר בטווחים שונים. בדומה לפקטור הנזילות, גם לעניין תנודתיות, בכל נקודת זמן ניתן לבצע ניתוח תנודתיות התיק, לפי סוגי המטבע שבו, על בסיס נתונים היסטוריים. 
 
אתר האינטרנט CryptoCompare מספק הצגה גרפית ונוחה של סיכונים אלה. 
 
ניקח לדוגמא תיק המוצג במונחי דולר ארה"ב, שמאז הקמתו ביוני 2016, בוצעו בו רכישות בעלות כוללת של כ-24.5 אלפי דולר, ואשר שוויו במועד הדגימה הוא כ-375 אלף דולר, תשואה של למעלה מ-1400% בפחות משנה.



הצגה גרפית של רמת הסיכון בתיק על פי 4 הפרמטרים שהוצגו לעיל ניתן לראות בגרפים הבאים.



מעניינת במיוחד העובדה שבתיק בשווי של כ-375 אלפי דולר, כ-10% ניתנים למימוש בתוך פחות מדקה אחת, כ-75% נוספים ממנו בתוך 1-5 דקות, כ-7.5% תוך 5-10 דקות, ורק כ-7.5% מהתיק תוך למעלה משעה. כלומר, 92.5% מהתיק, המייצגים שווי של כ-347 אלפי דולר, ניתנים למימוש בתוך עשר דקות בלבד.  

ניהול סיכוני פורטפוליו מטבעות דיגיטליים חשוב לכל משקיע במטבעות אלה, לרבות למשתתפי ICO (Initial Coin Offering). קיימים כלים ויועצים שונים, בתחום הטכנולוגיה, האבטחה וההצפנה מצד אחד, ובתחום הגידור הפיננסי מצד שני, העשויים למזער חשיפות. מומלץ ללמוד אודות כלים אלה ולהתייעץ עם יועצים בעלי ידע בתחום, על מנת למזער חשיפות מיותרות.